Kuudennen Copper and Home design Award – kilpailun voittajat julki

Kuudennen Copper and Home design Award – kilpailun voittajat julkistettiin palkintoseremoniassa Italian Salvioni Milano Durini Showroomissa

Italian kupariyhdistys järjesti yhteistyössä Euroopan Copper Instituten kanssa kilpailun, joka palkitsee suunnittelijoita sekä nuoria kykyjä eri puolilta maailmaa.

Kuudetta kertaa käytävä kilpailu herätti kiinnostusta niin arkkitehtien, suunnittelijoiden sekä arkkitehtuuriopiskelijoiden kuin myös muodin ja graafisen alan tuottajien parissa.
Osallistujat, sekä ammattilais- että opiskelijasarjassa lähettivät projekteja, jotka näyttivät kuparin ja kupariseosten monipuolisuuden ja potentiaalin sisustuksessa. Punaisen metallin lukemattomat arvokkaat ominaisuudet ja visuaalinen vetovoima tulivat esiin yli 300 tuotteessa aina päivittäistavaroista nykyaikaisiin lääketieteellisiin sovelluksiin sekä kodintavaroihin. Kupari ja kupariseokset ovat yhä suositumpia sisustussuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Lisäksi teollisen muotoilun mahdollisuuksia tulkitaan uusilla tavoilla.

Tunnetuista designammattilaisista koostuva raati arvosteli projektit, jotka lähetettiin eri puolilta Eurooppaa, Japania ja Venäjää. Raadin muodostivat arkkitehti Philippe Bestenheider, arkkitehti ja visuaalinen suunnittelija Diego Grandi, arkkitehti ja designkriitikko Marco Romanelli. Keskeisimpinä näkökulmina pidettiin innovaatiota ja kokeilua, sekä etsittiin uusia materiaalisovelluksia, jotka ovat samanaikaisesti klassisia ja nykyaikaisia. Edeltävien vuosien tapaan erikoismaininta ja palkintolaatta myönnettiin oppilaitokselle, joka yllä mainittujen lisäksi parhaiten tulkitsi kilpailun mission ja ajatuksen kuparin erityisominaisuuksien esilletuonnista.

Ensimmäisenä kilpailussa julkistettiin Hors Concours ryhmä, joka esittelee Italian designosaamista kuparimateriaalien saralla. Seitsemän maan innostavinta studiota ja designeriä oltiin valittu projekteihin, joiden tavoitteina oli tuoda esiin kuparin vahvaa kulttuuriarvoa ja inspiroivia kupari- ja kupariseossovelluksia. Hors Concours muotoilueleganssiin voit tutustua täällä.

Ammattilaisten sarja

Ammattilaisten sarjassa ensimmäinen palkinto myönnettiin Fabrizio Bendazzolille hänen työstään ”CuToys”. Toinen sija meni Sofie Christina di Bartolomeolle ja Maria Chiara Polverinille työstä ”Ramen”. Kunniamaininnan saivat Prisca Renoux ”Heatit” -työstä sekä Mauro Bergamaschi ja Matteo Briccola ”Spaghetto”sta.

cutoys-by-fabrizio-bendazzoli

Voittaja

Suunnittelija: Fabrizio Bendazzoli, Italia.
Projekti: CuToys
Kommentit: Tuomaristo valitsi yksimielisesti “CuToysin” voittajaksi vaikuttuneina valinnasta yhdistää harvoin käytettyä typologiaa designin maailmassa: lapsuusajan lelua. Projekti korostaa kuparin antimikrobisia ominaisuuksia ja lisäksi on suunniteltu helposti kierrätettäväksi käyttöikänsä päätyttyä. Kupari on laserleikattuina laattoina, jotka jäljittelevät klassisen puuauton, veneen tai lentokoneen muotoja.

ramen-by-sofie-christina-di-bartolomeo-and-maria-chiara-polverini

Toinen sija

Suunnittelijat: Sofie Christina di Bartolomeo ja Maria Chiara Polverini, Italia
Projekti: Ramen
Kommentit: Syömäpuikkojen muutos – lisäämällä kuparia puikkojen päähän, arkiset syömäpuikot muuntuvat lähes koruksi. Puikkoja käytetään päivittäin miljoonissa kodeissa ja nämä houkuttelevat säilyttämään ja uudelleenkäyttämään niitä, sen sijaan että ne käytetään ja heitetään pois luonnonvaroja tuhlaten.

Kunniamaininta

Suunnittelija: Prisca Renoux, Ranska
Projekti: Heatit
Kommentit: Tämä lämmityselementti voidaan kytkeä sähköverkkoon, mutta on myös helposti liikuteltavissa. Lisäksi tuotteessa yhdistyy skandinaavinen visuaalisuus sekä koristeellinen sisältö.

Kunniamaininta

Suunnittelija: Mauro Bergamaschi ja Matteo Briccola, italia
Projekti: Spaghetto
Kommentit: Tämä kuumuutta kestävä alusta yhdistää luovasti persoonattoman esineen yksinkertaisuuden ja eräiden musikaalisten instrumenttien eleganssin.

Opiskelijakategoria

Opiskelijakategorian ensimmäinen palkinto myönnettiin Cyprien de Hautecloquelle ja Laura Thuliévrelle ENSAAMA instituuttiin projektilla ”Sentoba”.
Kunniamaininnat: Eve Garandeau , ”Memori” ,Nantes Atlantique School of Design ja Lisa Venström ”Miseria e Nobilitá”, IED Rome.

Erikoislaatta myönnettiin Pariisilaiselle École Nationale Supérieure des Arts Appliqués et des Métiers d’Art (ENSAAMA) oppilaitokselle palkintona kiinnostavasta ja yhtenäisestä lähestymistavasta kilpailuun, jonka perusteella koulun opiskelijat hahmottivat sille ominaiset arvot.

sentoba-by-cyprien-de-hautecloque-and-laura-thulièvre

Voittaja

Opiskelijat: Cyprien de Hautecloque ja Laura Thulièvre, Ranska
Projekti: Sentoba
Kommentit: Raati valitsi yksimielisesti voittajaksi tämän opettavaisen, päiväkotilapsien kognitiivisia kykyjä kehittävän pelin, jossa hyödynnetään antimikrobista kuparia. Projektin konsepti, jonka tarkoituksena on kosketusaistin kehittäminen, on hyvin kiinnostava. Siinä lapset tunnustelevat vaihtuvia pinnanmuotoja sisältäviä kuparitiiliä kävelemällä paljasjaloin niiden päällä.

Kunniamaininta

Opiskelija: Eve Garandeau, Ranska
Projekti: Memori
Kommentit: Epätavallinen “pieni muistoalttari” jossa veistoksellinen kuparimuodostelma on tarkoitettu muistojen ja ajatusten kiinnittämiseen menehtyneestä henkilöstä.

Kunniamaininta

Opiskelija: Lina Venström Rex, Ruotsi / Italia
Projekti: Miseria e Nobiltà
Kommentit: Tuomariraati arvosti työn ironiaa, jossa silhuetit yleisistä kertakäyttöisistä päivittäistavaroista muodostavat kestävän ja ikonisen esineen.

Lisätietoja:

Pia Voutilainen
pia.voutilainen (at) copperalliance.se